Tuesday, November 2, 2010

Tiga Lima

Duit syiling lima posen dan tabung Transformers aku.. ;P


Tadi balik dari lunch takde elektrik lak kat rumah. Nak tido tak boleh. Rumah dah macam sauna. Aku teringat pada tabung aku yg dah hampir penuh. Terasa nak kira lak berapa banyak aku dah simpan dlm tabung tu.

Tabung yg ni aku khaskan utk simpan duit syiling 50 sen je. Kira punya kira, jeng jeng jeng... cuba korang teka berapa jumlahnya? Ok aku kasi klu...

satu keping syiling = 50 sen
satu bangunan (susun tinggi) = 20 keping syiling

kalo korang pandai matematik, sure korang dpt jawab. dah ala2 tuition UPSR ni.. sapa dpt jawab, aku beri tepukan. hehe...









Sunday, October 10, 2010

My Obsession's Driving Me Crazy

video

Dah tengok video kat atas ni? Inilah dia Yvonne Strahovski heroin siri Chuck kat channel AXN tu. Cute kan? She plays Sarah Walker on NBC series CHUCK.

Chuck season 4 has been aired in the US on NBC channel but AXN tak main pun lagi season 3. Berjanggut nak stream episodes kat internet. Sapa2 yg teringin nak stream Chuck kat internet gi kat http://www.watch-chuck-online.net. Season 4 is the best production so far. Funny, charming and entertaining I must say. Rugi kalau tak tengok.

Kalau nak follow twitter Zachary Levi (Chuck) http://twitter.com/zacharylevi and Yvonne Strahovski (Sarah) http://twitter.com/y_strahovski




Where am I Heading To?


Wahh.. lamanya aku tak hapdet blog ni. Ada org kisah ke? Sbb aku x kisah pon.. Hahaha! Anyway, raya dah habis.. kedai aku pun dah tutup.. hutang pun makin banyak.. Tapi 1 benda je yg tak berubah.. REGISTRATION WITH dot dot dot.. masih statik a.k.a pending a.k.a delayed a.k.a yg seumpamanya.


Sekarang ni aku busy jadi supir sambil cari keje balik. Duit dah habis bagi pinjam kat orang sampai aku sendiri nak makan pun x cukup. Sebab tu aku cargas je kalo diminta utk jd supir mak aku sbb mak aku bagi upah. Cool kan? Bukan mcm org lain selalu suruh bwk ke sana ke mari tp asyik marah2 aku je.. Aku x mintak upah tp tolong la paham perasaan aku. Lu bikin panas hati gua je tau tak?

Aku dah betul2 rasa tertekan dgn sikap dia. Makin aku bagi muka, makin dia ambik kesempatan. Aku merajuk, dia x pernah pikir pon nak pujuk. Tp kalau dia yg merajuk, masyaAllah punye la susah aku nak pujuk dia. Mengalahkan org perempuan merajuk. Tak kena gaya. Entah apa2 ntah! Benda remeh dia complicatedkan. Lebih cenderung utk makin mengeruhkan keadaan drp menyelesaikan masalah dan bermusyawarah.

Lima tahun aku cuba tahan dgn perangai dia. Selama ni aku redha sbb aku pikir mungkin Tuhan hantar aku utk memperbaiki diri dia. Tp aku rasa aku dah gagal. Aku dah hilang sabar dgn semua drama yg dia mulakan setiap kali kami bergaduh. Aku dah tak percaya semua kata-katanya lagi sbb selama ni aku cuma dengar perkataan semata2 tanpa perbuatan. Well, u know action speaks louder than words. Lima tahun, beb. Lima tahun. I don't see anything happened. Adakah aku yg x sabar atau dia yg xde perancangan dlm hidup dia? Kalau betul dia xde perancangan memang jelas la dia dah GAGAL.

Apa pun boleh berlaku sekarang. Aku redha je. Aku harap aku belum rugi bnyk sgt walaupun aku sedar aku x boleh patah balik ke 5 tahun lepas. Aku cuma boleh mulakan hidup baru secepat mungkin, jika itu jalan terbaik yg aku terpaksa pilih. Ya, aku masih sayangkan dia. Sbb tu aku mention 'terpaksa'. Aku bukan sengaja tinggalkan dia waktu dia susah. Aku percaya dia mampu utk bangkit bila ditimpa musibah. Semoga kepergian aku nanti akan menaikkan semangat dia utk terus berjaya. Walaupun aku yg tanam pokok selama ni, biar je lah org lain yg makan buahnya. Yg penting hati aku tenang. Aku nak dapatkan kembali ketenangan hidup yg aku lepaskan selama ni.

Aku x mintak jd mcm ni. Dan bkn salah aku bertindak begini. Tanyalah pada diri sendiri di mana silapnya. Banyak peluang yg aku bagi dia sia2kan. Aku x sempurna. Aku bukan nabi yg punya tahap kesabaran yg tingi. Ketenangan jiwa sememangnya tak ternilai harganya.

Selama 5 tahun aku menghambakan hidup aku untuknya. Selama tu jugak la mcm2 peristiwa pahit manis dilalui bersama. Bukan aku tak kenangkan semua tu sebelum ambik keputusan ni tp apa gunanya bersama kalau hidup tak bahagia? Aku kenangkan semua tu, tp ada pernah ke dia buat benda yg sama? Aku je yg hidup utk dia tp dia x hidup utk aku. Kat mana dia masa aku susah? Apa je yg dia dah buat utk masa depan aku?

Aku harap aku akan mampu mengharungi dugaan ini sepanjang hidup aku. Aku terpaksa mulakan semula kehidupan yg aku benar2 inginkan selama ni. Harap aku takkan kecewa lagi...




Thursday, July 1, 2010

Life Between Goals and Desire

Hari ni dah masuk bulan Julai. Masuk hari ni dah genap 2 minggu kedai baju aku menjalankan operasinya. Kalau nak cerita sambutan, masih di peringkat awal.. so paham2 sajalah..


Enam bulan melepasi tahun 2010. Tak payah la citer psl azam awal tahun dulu. Aku sendiri pun tak tahu kalau aku masih ingat apa azam aku tahun ni. Yang pasti apa yg aku nak selama ni, sedang aku usahakan demi mencapai matlamat hidup aku yg sebenar. My ultimate goal!!


Cakap pasal gol, sekarang ni tengah demam Piala Dunia. Sana sini orang citer pasal bola. Tahun ni aku sokong Argentina sebab aku beli jersi Argentina. Masa pilih2 jersi tu aku tengok jersi Argentina macam best je sebab tu aku pilih utk beli. Aku tak tahu pun sapa sekor2 player Argentina. Diego Maradona aku tau la.. Tak sia2 aku beli jersi Argentina tahun ni sbb Argentina main dgn bagus skali kali ni. Dah masuk 2nd round pun. Harap2 boleh menang lawan dgn Jerman Sabtu ni.


Hari ni aku terbaca dalam newspaper Kosmo! pasal keindahan i-City kat Bukit Raja. Selama ni aku langsung tak teruja nak pegi tengok macamana ghopanye i-City itew. Tp hari ni bila aku baca review dan tengok gambar2 lampu yg ada kat situ aku terasa macam teringin sgt nak pegi tengok. Tp masalahnya aku nak gi dengan sape? Ada ke orang yg sudi nak temankan aku?


Perlukah aku bertanya kepada manusia itu jika dia sudi membawa aku ke sana? Atau biarkan saja supaya aku tak akan terluka dgn jawapan yg bakal aku perolehi? Apa2 pun kemungkinannya aku tahu it will end up disappointment.

Monday, June 14, 2010

I'll be missing you!!

Tak tahu aku camne nak mulakan. Tp aku akui yg aku agak tersentak dgn hakikat yg seorang sahabat beritahu aku yg dia dah bertunang during his birthday April lepas. Aku tahu dan aku sedar yg aku tak pernah impikan dia sebagai teman hidup aku tp bila dia officially engaged with someone aku rasa spt aku telah kehilangan dia. Selama ni dia saje tempat aku mengadu kesedihan aku when I had argument with my husband. He was there when I was in need.


Aku terpaksa terima hakikat ni. Everyone needs to move on with their life. Aku doakan semoga dia bahagia bersama pilihan hatinya yg belum sampai 6 bln dia kenal tu. (Means he decided to settle down after I get married last December??? OMG!!) And the best part is that the girl is a family arrangement. I'm glad that he's being a good son to his parents and he treats the girl so nicely.


Aku harap dia takkan lupakan aku. Aku doakan semoga dia bahagia. He deserves to be happy. And as a friend, I'm happy for him. We remain FREINDS.. friendship ever after.. I hope.

Tuesday, June 8, 2010

Birthday Treat vs Bought Own Birthday Present

Akhir-akhir ni aku suka luahkan beberapa perkara di blog dan bukan di Facebook. Dalam FB tak privacy. Blog ni takde la privacy sgt. Tapi rasanya aku sorang je yg baca blog ni. So takde hal la aku nak kutuk sapa pon kat sini.

Tadi aku gi Emperial Shopping Gallery kat Subang (near Subang Parade). First time aku gi tempat ni. Iswarni gave me a birthday treat. Kitorg makan kat Italiannies. Aku tak berapa suka pasta & pizza ni sebenarnya. Tp dah org nak belanja, aku pun ikut je la. Raina and Farah pun join skali.

Sebelum tu, aku sempat beli CD Taylor Swift album 'FEARLESS' for only RM29.90 (Malaysia Edition) kat Speedy Video. Ada 16 lagu, semua best. Aku rasa sgt enjoy bila dengar muzik dia. Kira mcm beli birthday present utk diri sendiri la. Huhuhuk..

Balik rumah dah 11.30pm tak sempat tengok Desperate Housewives. Sapa tahu bila dia punye rerun? Tolong la bagitau aku boleh aku standby. Tp aku seronok mlm ni sebab dapat menonton CHUCK tanpa gangguan (walaupon TV2 so outdated, AXN dah main lama da..)

Err.. aku nak upload gambar birthday celebration td, tp malas la plak. Ngantuk.. Lain kali la ye. Aku sorang je yg tengok pon..

Monday, June 7, 2010

KE MANA ARAHNYA?

Semalam birthday aku yg ke 30. Ramai jugak Facebook friends aku wish for my birthday. Penuh wall aku dgn ucapan2 diorang. Terima kasih banyak2 sbb sudi doakan kesejahteraan hidup aku.

Tahun ni aku takde perasaan pun sebenarnya nak menghadapi birthday. Takde rasa takut sebab umur dah banyak, dan takde rasa hari tu sgt special pada diri aku. Semua pun takde. Langsung takde.

Aku agak kesal kerana apa yg aku rancangkan belum nampak sebarang hasil. Dah 3 minggu aku menganggur. Duit yg aku peruntukkan pun dah semakin sikit. Dah la aku sorang je yg bertungkus-lumus cari sourcing. Parah beb..

Seseorang telah memberi harapan, dan seseorang itu telah mengecewakan juga..

Saturday, June 5, 2010

Posted via N73

Entry ni sengaja dibuat menggunakan smartphone N73. Battery pun nak kong. Cuma nak cakap aku kesal dgn beberapa org manusia hari ni. Sambung esok..

Friday, June 4, 2010

Money Matters

Hari ni aku jadi zombie. Tak cukup tido sampai nak makan pun takde selera. Aku harap berbaloi la keje yg aku buat sampai korbankan waktu tido aku ni. Kalau seseorang tu tak appreciate jugak memang dia seorang yg bodoh. Ramai lagi orang yg tunggu and appreciate aku buat macam tu utk diorang.


Takde duit susah, ada duit pun susah. Takde duit kepala pening. Bila berduit, kanan kiri nak mintak pinjam. Tak bagi karang Tuhan tak berkat rezeki yg kita dapat sebab tak tolong orang. Bila bagi pinjam, orang tu pulak ambik kesempatan. Bukan main liat lagi nak bayar balik. Sampai kena mintak kontra tu kontra ni baru selesai. Serik aku nak bagi pinjam dgn org macam tu. Ironiknya, orang tu adalah orang yg hidup mati aku tetap percayakan dia. Dunia memang kejam utk aku.


Bila semua ni nak berakhir? Aku letih la. Kenapa diorang tak bleh treat aku macam mana aku treat diorang? Kenapa aku tak boleh buat kat diorang macamana diorg buat kat aku? Tapi aku adalah aku. Aku bukan hipokrit.

Wednesday, June 2, 2010

Jolie is back!



Dah lama aku tak tengok Angie kat cinema. Last sekali aku tengok citer 'Wanted: Fraternity of Assasin' 2 tahun lepas kat Cineleisure Damansara. Masa tu gi dgn Abby, Nurul & Yus. Tahun ni filem Salt lak kuar. Dengar khabar bulan Julai.. summer movie. Nak tengok dgn hubby belum tentu dia ada masa nak temankan aku. Harus aku haruk budak bertiga tu jugak nanti.

Monday, May 31, 2010

Demi mereka, semua 'OK'!

Hari ni masuk bulan baru, bulan Jun. Aku belum bangun tido mak aku dah call. Dah dapat arahan baru utk dilaksanakan hari Jumaat ni. Technically, not directly from her tp drp kakak aku. Balik2 aku, balik2 aku. Fine.

Tengok jam dah hampir 11pagi. Teringat ada someone janji nak datang hari ni. Memang aku nanti2kan kedatangannya. Tp kenapa dia tak call pon lagi? Jadi datang ke tak? Macam biasa aku la yg kena call dulu. Hampeh!

Panggilan dijawab tp katanya sampai dlm 1 jam lagi. Masih di rumah ada ahli keluarga yg tak sihat. Aku yakin sangat yg 1 jam dia tu adalah lebih kurang 1 round fiem The Bounty Hunter yg aku baru tonton Khamis lepas. Memboringkan!

Dan tak mustahil yg someone tu akan berubah fikiran dan menukar rancangannya. Sebab dia ni suka berfikir guna emosi. Lantak kau la. Tp aku akan berasa kesal sbb aku jgk yg kena terima semuanya...

Aku ditakdirkan utk mengikut je perintah org, rancangan org, availability org dan semua yg berkaitan dgn hal ehwal org lain. Hidup aku sendiri jatuh no.2 u ols. Tuhan memang sayangkan aku.

It's been a while..

Hello semua.. Sihat ke? Mak aii lamanya aku tak update blog ni. Silap haribulan diorg ingat aku dah mati. Mesti ada yg terfikir apa yg membuatkan aku nak update blog harini.

Sebenarnya aku pun tatau kenapa. Tp ada kemungkinan aku terasa macam nak meluahkan sesuatu tp tak tahu kat sape dan apa dia. Atau mugkin aku sekadar nak borak2 kosong je kat blog ni.. entahla. Kita tunggu je apa yg aku merapukan kat perenggan2 seterusnya.

Harapan, keyakinan, kekesalan, kekecewaan, kemarahan, ketidakpuashatian, keraguan, keletihan dan kebosanan. Semua tu mcm tajuk2 lagu utk album solo pertama aku. Apa maknanya semua tu? Adakah aku mengalami kemurungan. Tak kisah la apa pun tp aku mintak maaf kalau kemurungan aku ni telah menyebabkan kesusahan kpd sesiapa.

Hidup di usia aku skrg sangat2 menyesakkan dada. Competition, backstabbing, trust, honesty antara isu yg menyiksakan jiwa raga. Rasa macam nak mintak mati cepat pon ada. Tp Tuhan benci org putus asa. Jadi hidup perlu diteruskan jua.

Kita semua mahukan semua orang menyenangi kita dan menerima diri kita seadanya. Tp sejauh mana diri kita mampu diterima oleh orang? Sejauh mana kita mampu buat supaya semua org suka pada kita? Sejauh mana pula kita mampu kawal supaya tidak sampai dibenci oleh orang? Mampukah kita menerima semua kelebihan dan kekurangan orang lain dengan hati yg terbuka?

Kadang2 bila kita cuba perbetulkan sesuatu, kenapa ada yg lebih suka menjadikannya semakin worst? Ouchh, manusia ke syaitan tuh? Kalau la aku boleh berak atas kepala dia..

Kadang2 aku rasa lebih baik kalau Tuhan jadikan aku seorang yang tak sensitif dan takde perasaan (mcm orang lain yg tak sensitif tentang perasaan aku). So aku takkan ada rasa marah dan kesal mcm skrg. Aku terima je apa pun yg org buat kat aku. Lebih baik mcm tu. Takde marah2, takde la darah tinggi.

Aku letih la dengan jerawat yg tumbuh kat muka aku ni. Boring tau tak. Mungkin sebab being too sensitive of everything. Salah aku gak ke? Life is cruel i must say. Mungkin jugak Tuhan cipta konsep 1 dosa = 1 jerawat. Yang itu aku terima. Bagus kalau boleh hapuskan dosa cara begitu. Jangan buat dosa kalau tak nak jerawat.

Cukuplah aku meraban malam ni (dah pagi pon u ols!). Bestnya kalau dapat gi holiday.. Aku benci pada kongkongan.